woensdag 15 november 2017

De lastigste periodes van het collegejaar zijn iedere keer die vreselijke tentamenweken. Meestal heb je weinig tijd, dus een studiedag kun je het best zo efficiënt mogelijk indelen!

foto Hoe deel je een dag om te leren ...

Sta op tijd op

Misschien wel het lastigste puntje: op tijd opstaan. Je moet natuurlijk ook genoeg slaap krijgen, dus zorg dat je op tijd naar bed gaat. Als je je dag gewoon zoals een werkdag begint, kun je er het meeste uithalen!

Neem genoeg pauzes

Uren en uren aan stuk door leren is niet efficiënt. Je brein heeft maar een bepaalde hoeveelheid energie om in aandacht voor het studeren te steken. Neem dus regelmatig een pauze om even wat te drinken te pakken, of wat te eten. 

Je kunt ook even iets totaal anders gaan doen, dat niet te veel energie vereist. Al is het maar even een serie kijken (alleen of bijvoorbeeld met je huisgenoten). Voor mij zelf helpt het echt énorm als ik even een korte serie kijk met mijn huisgenoot in zo’n drukke week. 

En het allerbelangrijkste: zorg dat je niet de hele dag (op dezelfde plek) zit! Dat is hartstikke slecht. Ook als je niet studeert.

Leer/doe niet steeds hetzelfde

Buiten dat het heel goed werkt om even naar een ander onderwerp te switchen als je bijvoorbeeld even vast hangt op de stof van week twee, kun je op een dag ook gewoon voor twee of meer vakken leren.

Plan dus in dat je na een paar uur hetzelfde even overstapt op iets anders. Steeds hetzelfde doen is niet alleen saai, maar ook mentaal belastend. Let er wel op dat je de juiste prioriteiten stelt bij de dingen die de meeste aandacht nodig hebben. 

Ga niet te lang door

Houd er rekening mee dat je aan het eind van de dag ook even rust hebt voor je gaat slapen. Als je meteen vanuit de boeken je bed in duikt, zoemt het waarschijnlijk nog allemaal in je hoofd. Dat zorgt ervoor dat je moeilijker slaapt en de dag erna dus weer minder bent uitgerust.

Houd rekening met andere dingen

Als je tussendoor nog deadlines, baantjes en natuurlijk andere tentamens hebt, gaat die tijd ten koste van het studeren. En je moet natuurlijk ook nog ergens even eten.
Kortom: plan je leertijd goed in en hou rekening met pauzes en andere activiteiten!

Bron: studenten.net